Helppoja keinoja parantaa lapsen nukkumista

13.02.2024

Uniohjaajana olen huomannut, että me vanhemmat katsomme lastemme nukkumista usein vain unirytmin tai uniolosuhteiden kautta. Nämä toki vaikuttavat vahvasti nukkumiseen - yleisimmät unihaasteet johtuvatkin epäsopivasta unirytmistä ja muista unenhuollollisista tekijöistä. Tässä postauksessa mainitsen kuitenkin pari usein unohdettua, arkista tekijää, joilla on nukkumista ajatellen merkittävä vaikutus. 

Ravitsemus. Yleinen kompastuskivi! Puuro ilta- ja aamupalana on juurtunut meille suomalaisille osaksi jokapäiväistä arkea, ja sen puhutaankin olevan hyvä ateria etenkin iltapalana. Tarkemmin ajateltuna, se ei kuitenkaan ole kaikkein nälkääpitävin ateria. Puuro ja esimerkiksi hedelmäsose, jota usein laitetaan pienille lapsille puuron sekaan, sisältävät molemmat paljon vettä, ja vain vähän mitään pitkään kylläisenä pitävää. Pelkkä puuro (ja hedelmäsose) iltapalana ei siis ehkä pidä nälkää poissa kovin pitkään. Lisää siis puuroon tai muuhun iltapalaan (vauvan ikärajoitteet huomioiden) jotain proteiinia ja hyviä rasvoja. Esimerkiksi avocado, pähkinät, kananmuna ja raejuusto pitävät nälkää hyvin! 

Päiväaikana olisi hyvä huolehtia jokaiselle aterialle ravinteikasta ruokaa. Vain harva lapsi syö päivässä suositusten mukaisen määrän hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Säännöllinen, viisi kertaa päivässä tapahtuva ruokailu ilman välinaposteluja auttaa verensokeria pysymään tasaisena, ja tällä taas on nukkumista ajatellen myönteinen vaikutus (vauvaikäiset toki syövät vielä maitoaterioita ja kiinteitä ruokia oman ikätasonsa mukaan).

Ulkoilu ja liikunta. Tiesitkö, että alle 8-vuotiaiden liikuntasuositus on jopa 3h päivässä liikuntaa! Jo vauvaiässä lapsi tarvitsee liikuntaa. Vauvojen ja alle kouluikäisten lasten liikunnalla tarkoitetaan leikkiä ja ulkoilua. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vain noin 10-20% perheistä noudattaa näitä suosituksia. Sen sijaan valtaosalla perheistä paukkuu ruutuaikasuositukset, mikä taas ei edistä parempaa nukkumista. Ulkoilulla ja fyysisellä aktiivisuudella on kuitenkin nukkumista ajatellen merkittävä myönteinen vaikutus. Kun lapsi saa vapaasti esimerkiksi leikkipuistossa touhuta, hän on fyysisesti aktiivisempi kuin sisällä, hän kokee olevansa vapaa ja käyttää monipuolisesti kaikkia aistejaan, harjoittelee motorisia taitoja jne. Kun lapsi saa vapaasti purkaa energiaa, hän palaa sisälle rennompana ja rauhallisempana. Tämä kaikki on nukkumista ajatellen erittäin tärkeää, ja kannustankin uniohjauksissa lähes jokaista perhettä lisäämään ulkoilua jokaiseen päivään. Saankin erittäin paljon palautetta perheiltä, että on ollut vanhemmalle itsellekin tosi mukavaa ulkoilla enemmän! 

-Pediatrinen uniohjaaja Anniina Korkiakoski